Philibert Cauwenberg

Mannelijk 1562 - 1646  (~ 84 jaar)


Tijdlijn-breedte:      Verversen

Tijdlijn



 
 
 




   Datum  Gebeurtenis(sen)
1581 
  • 1581: Plakkaat van Verlatinghe, onafhankelijkheidsverklaring Nederland
    Het Plakkaat van Verlatinghe (ook wel Acte van Verlatinghe, officieel Placcaert Vande Staten Generael vande Gheunieerde Nederlanden. Byden vvelcken, midts den redenen in \'t langhe in t selfde begrepen, men verklaert den Coninck van Spaegnien vervallen van de overheyt ende heerschappije van dese voorsz. Nederlanden, Ende verbiet zijnen naem ende zeghel inde selve landen meer te ghebruycken) is een plakkaat ondertekend op 26 juli 1581, waarin een aantal provinciën van de Habsburgse Nederlanden Filips II afzetten als hun heerser. Het kan worden gezien als de onafhankelijkheidsverklaring van de Nederlanden. Deze daad volgde op de Unie van Utrecht in 1579.
1584 
  • 1584: Willem van Oranje doodgeschoten
    Willem van Oranje, Vader des Vaderlands, wordt in Delft doodgeschoten door Balthasar Gerards. Op het moment dat hij werd doodgeschoten was Oranje de leider van de Nederlandse Opstand tegen de Spaanse koning Filips II.
1590 
  • 1590: Turfschip Breda
    Breda terug veroverd op de Spanjaarden. De bezetters dachten met een normaal turfschip te maken te hebben en werden onaangenaam verrast, toen de Nederlanders uit het schip Het Kasteel van Breda aanvielen.
1600 
  • 2 jul 1600: Slag bij Nieuwpoort
    Het Staatse leger van de Republiek vocht een veldslag uit met het door aartshertog Albrecht van Oostenrijk geleide Spaanse leger. Maurits van Nassau, de latere prins van Oranje, leidde zijn manschappen naar een verrassende overwinning, maar slaagde er niet in het Vlaamse Duinkerke te bevrijden, wat in eerste instantie de reden voor zijn veldtocht was geweest.
1602 
  • 1602: Oprichting VOC
    Op 20 maart 1602 wordt de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) opgericht. Daardoor hebben zes compagnieën uit de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden het alleenrecht om handel te drijven in het gebied dat Indië wordt genoemd. Dankzij de handel van de VOC beleeft Nederland de Gouden Eeuw.
1616 
  • 1616: Ontdekking Kaap Hoorn
    In 1616 ontdekken Willem Corneliszoon Schouten en Jacob le Maire Kaap Hoorn: zuidelijkste puntje van Zuid-Amerika. Ze doen dat tijdens het zoeken naar een vrije doorgang naar het oosten, omdat alleen schepen van de VOC door de Straat van Magellaan en langs Kaap de Goede Hoop mogen varen. Kaap Hoorn is vernoemd naar de Noord-Hollandse stad Hoorn, waar Schouten geboren is.
1620 
  • 1620: 1e kolonisten in Amerika
    Vanuit de Engelse havenstad Plymouth vertrekt het schip de Mayflower met de eerste Europese kolonisten naar de VS. Aan boord van de Mayflower bevonden zich Engelse en Nederlandse kolonisten.
1621 
  • 1621: Oprichting WIC
    Op 3 juni 1621 werd de West-Indische Compagnie (WIC) opgericht. De WIC kreeg een handelsmonopolie op de kust van West-Afrika en Amerika. Een van de grootste doelen van de WIC was het dwarsbomen van Portugal en Spanje. Dit werd gedaan door kaapvaart.