Betekenis Tiggelman


1e Verklaring van de naam Tiggelman / Tichelman

Het CBG familienamen geeft aan dat het een adresnaam, beroepsnaam of adaptatie (bewerking) kan betreffen.
  • adresnaam: boerderij Tichelman bij kasteel Hackfort te Vorden.
  • beroepsnaam: een stenenmaker, tichelman. Dit beroep is niet teruggevonden bij de 1e Tiggelman uit oude Tonge, en ook niet bij Tiggelman uit Vorden. Wel is de familie uit Vorden woonachtig geweest op een boerderij waar waarschijnlijk voordien een Tichelarij was gevestigd.
  • adaptatie:Tichelman -> Tiggelman etc.

Naamsvermeldingen en literatuurreferenties:
  • Erasmus Tegelmann (Duisburg) > Hendrik Erasmusz Tegelman (idem) > Gerrit Tiggelman (idem > Sommelsdijk), ovl. Sommelsdijk 1686 [Weel van-1988, p 267, 271, 275].

  • Tichelman
  • Vgl. OLS: toponiem Tichelmansbosje, naar boerderij Tichelman (Gl).

Een Tiggel is een metselsteen, baksteen.

2e Verklaring van de naam Tigge(l)man(n)

Deze verklaring is afkomstig van John Martin Tiggemann uit Australie, die aangeeft dat hij geen zekerheid heeft. (Bron: "Die Osnabruder Leifdraft"): Rond 1500 was er een Graaf met vele mannen en paarden bij de rivier de Eems. Over de rivier was een brug,de Tigge-brug. In de buurt van deze brug woonde een man die zichzelf Tiggemann noemde. Deze man nam een eed van loyaliteit en belasting af van de mensen waarbij de Graaf beloofde deze mensen te beschermen. Het antieke woord voor een lam in het Duits (en Schots) zou "Tigge" zijn.

Tiggemann is met deze verklaring dus de man bij de schaapbrug.

3e Verklaring van de naam Tigge(l)man(n)

Voor Tigge is nog een andere uitleg uit het NiederDeutsch, namelijk:
Een Tigge is een groene heuvel of plaats waar boeren samenkomen in het dorp. Het is bijzondere vorm van een brink, een groene plaats waar boeren samenkomen die aan de rand van het dorp kan zijn.

Verklaring Osnabrücker Zeitung

In de Osnabrücker Zeitung © (2006) wordt uitleg gegeven vanuit de Tegeler, een tegelmaker. Deze tegels waren zowel dakpannen als bakstenen. De familienaam "Tegeler" is in Noord Duitsland veel voorkomend (ongeveer 1700 mensen met deze naam). De oudst voorkomende Tegeler woonde in 1209 in Hamburg, namelijk Marquard Tegeler. In de loop der tijd zijn er vele varianten op deze naam onstaan, o.a.: Teegler, Thegler, Teggeler, Tiggeler, Tigler, Teigler, Teygeler en Tigler. Vanuit het NiederDeutsch naar het Hoch-Deutsch zijn de namen ook met een "Z" te schrijven ipv een "T". De naam Tegelbekkers, Tegelers bakte in een "Ziegelhütte" detegels uit leem. De Teigelmeister (of Ziegelmeister) was de opzichter. De namen Tegelemann, Ti(e)gelmann, Tiggelman(n) handelde in de tegels. De tegeldeckers dekte het dak met de natuurstenen.
Tichgelaar