Geschiedenis

Uit welke voorouders zijn de huidige families Tiggelman (Tichelman etc.) ontstaan?

Voor zover mij bekend zijn er twee takken van de familie Tiggelman / Tichelman in Nederland, met de eerste bekende voorouder uit:


Daarnaast komt de naam Tiggelmann ook in Duitsland en Hongarije voor en is mogelijk verwant aan de Nederlandse tak Tiggelman uit Oude Tonge. Er is namelijk in Duisburg op 16 oktober 1656 een student, Henricus Tegelman, 19 jaar, uit Duisburg ingeschreven aan de universiteit daar. En in ongeveer 1605 wordt Erasmus Tegelman, de voorouder van vele Nederlandse Tiggelmannen, geboren in Duisburg.

Een andere Tichelmann die ongeveer 1501 geboren zou zijn, is een Vlaamse Franciscaan zijn die op 5 september 1572 is overleden.

Hieronder wordt de geschiedenis van de Nederlandse takken beschreven.
Oude Tonge:
De in circa 1580 geboren zoon van Erasmus Tegelman, Heinrich Erasmusz. Tegelman krijgt in circa 1605 in Duisburg (land van Cleve) een zoon Gerrit die zich later vestigt te Sommelsdijk aan de oostzijde van de Voorstraat. Hij huwt met Maatje van der Daff op 22-6-1629 te Sommelsdijk. Dit zijn de voorouders van vele generaties Tiggelman die op Goeree-Overflakkee gewoond hebben en nog steeds wonen, maar ook de voorouders van Tiggelman, Tigchelman en Tiggleman in de USA, Zuid-Afrika, Haarlem etc. .
Vorden:
kasteel Hackfort bij Vorden De eerste generaties waren landbouwer op de Tichelarij, later genoemd Tichelman, een boerderij van de heren van Hackfort, in de boerschap Veldwijk onder Vorden. Boven een foto van het kasteel Hackfort en onder van de boerderij Tichelman. (Zie ook: Kastelen in Gelderland.)

In een Tichelarij werden Tichels (stenen) gebakken, vaak verpacht door de heer van dat gebied, maar dit was voordat de familie Tichelman op deze boerderij kwam wonen.


Uit het gezin van Berteld op de Tichelerie en Hendersken Peters zijn drie takken Tiggelman ontstaan:
  • dochter Henders Bertels Tichelarije (1707): Hiervan stamt de tak af die nu voornamelijk in de Achterhoek woont.
  • zoon Jan Bertelsz. TIGGELMAN (1710): Hiervan stamt de Bredase tak af.
  • zoon Gerrit TICHELMAN (1713): Van hem stamt de tak af die in het Nederlands Patriciaat genoemd wordt en die zich verspreid heeft over heel Nederland en daarbuiten.
Boerderij Tiggelman bij Vorden De boerderij Tichelman heeft nog steeds de naam Tichelman zoals te zien is op deze topografische kaart aan de linkerkant in het midden en via google earth m.b.v.deze.kmz file.