Joost Claas Jan Joosten

Mannelijk 1597 - vóór 1669  (~ 71 jaar)


Tijdlijn-breedte:      Verversen

Tijdlijn



 
 
 




   Datum  Gebeurtenis(sen)
1600 
  • 2 jul 1600: Slag bij Nieuwpoort
    Het Staatse leger van de Republiek vocht een veldslag uit met het door aartshertog Albrecht van Oostenrijk geleide Spaanse leger. Maurits van Nassau, de latere prins van Oranje, leidde zijn manschappen naar een verrassende overwinning, maar slaagde er niet in het Vlaamse Duinkerke te bevrijden, wat in eerste instantie de reden voor zijn veldtocht was geweest.
1602 
  • 1602: Oprichting VOC
    Op 20 maart 1602 wordt de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) opgericht. Daardoor hebben zes compagnieën uit de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden het alleenrecht om handel te drijven in het gebied dat Indië wordt genoemd. Dankzij de handel van de VOC beleeft Nederland de Gouden Eeuw.
1616 
  • 1616: Ontdekking Kaap Hoorn
    In 1616 ontdekken Willem Corneliszoon Schouten en Jacob le Maire Kaap Hoorn: zuidelijkste puntje van Zuid-Amerika. Ze doen dat tijdens het zoeken naar een vrije doorgang naar het oosten, omdat alleen schepen van de VOC door de Straat van Magellaan en langs Kaap de Goede Hoop mogen varen. Kaap Hoorn is vernoemd naar de Noord-Hollandse stad Hoorn, waar Schouten geboren is.
1620 
  • 1620: 1e kolonisten in Amerika
    Vanuit de Engelse havenstad Plymouth vertrekt het schip de Mayflower met de eerste Europese kolonisten naar de VS. Aan boord van de Mayflower bevonden zich Engelse en Nederlandse kolonisten.
1621 
  • 1621: Oprichting WIC
    Op 3 juni 1621 werd de West-Indische Compagnie (WIC) opgericht. De WIC kreeg een handelsmonopolie op de kust van West-Afrika en Amerika. Een van de grootste doelen van de WIC was het dwarsbomen van Portugal en Spanje. Dit werd gedaan door kaapvaart.
1664 
  • 1664: Nieuw Amsterdam wordt New York
    Na dagen van onderhandelingen geeft de Nederlandse nederzetting Nieuw Amsterdam zich in Amerika over aan Groot-Brittannië, waarna de plek New York zal gaan heten. In de stad vind je nog veel verwijzingen terug naar ons land, zoals bijvoorbeeld de wijken Harlem (vernoemd naar Haarlem) en Brooklyn (Breukelen).